Kraby

  • Krab błękitny (grecki) 220+

    Krab błękitny (grecki) 220+

    Cllinctes sapidus.

     

    Jest dominującym drapieżnikiem w ujściach rzek, lagunach i nabrzeżnych siedliskach zachodniego Atlantyku i Zatoki Meksykańskiej. Ma oliwkowo-zielono-białą skorupę, a jego nazwę zawdzięcza niebieskim odnóżom. Posiada głowotułów, odwłok, parę szczypiec, 3 pary odnóży krocznych oraz szczątki ostatniej pary odnóży, które uformowały się w "wiosła".

  • Krab kieszeniec 600/800

    Krab kieszeniec 600/800

    Cancer Pangurus.

     

    Kieszeniec zamieszkuje przede wszystkim zimne wody Morza Północnego. Preferuje przebywanie w szczelinach skalnych na głębokości do
    100m lub w piaszczystym podłożu. Jego ciężar może wynosić nawet 6kg, a pancerz osiągnąć 30 cm szerokości. Poluje na wolno poruszające
    się organizmy, takie jak ślimaki, małże czy jeżowce. Kraby te, mimo sporych rozmiarów pancerza, nie zawierają dużej ilości mięsa. Natomiast
    na zachodzie za wyjątkowy przysmak uważana jest wątroba oraz jajniki Kieszeńca. Mięso ze szczypiec jest najpierw gotowane, a następnie
    przyrządzane na ciepło lub zimno. Zaliczany jest do najsmaczniejszych owoców morza i jest bardzo popularny, zwłaszcza we Francji.
    Natomiast pancerz Kieszeńca można wykorzystać do farszu, bądź jako półmisek do sałatki krabowej.   

  • Krab Kieszeniec 800+

    Krab Kieszeniec 800+

    Cancer Pangurus.

     

    Kieszeniec zamieszkuje przede wszystkim zimne wody Morza Północnego. Preferuje przebywanie w szczelinach skalnych na głębokości do
    100m lub w piaszczystym podłożu. Jego ciężar może wynosić nawet 6kg, a pancerz osiągnąć 30 cm szerokości. Poluje na wolno poruszające
    się organizmy, takie jak ślimaki, małże czy jeżowce. Kraby te, mimo sporych rozmiarów pancerza, nie zawierają dużej ilości mięsa. Natomiast
    na zachodzie za wyjątkowy przysmak uważana jest wątroba oraz jajniki Kieszeńca. Mięso ze szczypiec jest najpierw gotowane, a następnie
    przyrządzane na ciepło lub zimno. Zaliczany jest do najsmaczniejszych owoców morza i jest bardzo popularny, zwłaszcza we Francji.
    Natomiast pancerz Kieszeńca można wykorzystać do farszu, bądź jako półmisek do sałatki krabowej.   

     

     

  • Paluszki krabowe SURIMI

    Paluszki krabowe SURIMI